Vrijwilligerswerk

Zonder vrijwilligers, geen DOA! Zet je in voor onze dieren.

Meehelpen als vrijwilliger

Zonder onze honderden vrijwilligers zouden we niet kunnen doen wat we doen. Iedereen is dan ook meer dan welkom. Vrijwilligerswerk bij DOA is leuk, leerzaam en zinvol.

Waarom vrijwilliger worden bij DOA?

Als je het aan onze vrijwilligers vraagt, is de meest genoemde reden om hier te werken iets te kunnen betekenen voor de dieren in het dierenasiel. Onze ambitie hier bij DOA is om de aan ons toevertrouwde honden, katten en konijnen de best mogelijke zorg te geven. En we willen natuurlijk dat ze zo snel mogelijk een fijn baasje krijgen. Fijne bijkomstigheid is dat het dankbaar werk is. Je ziet en hoort letterlijk hoe blij onze dieren zijn als je er bent. Jouw aanwezigheid maakt echt het verschil.

Wat kun je van ons verwachten?

We zijn een professionele organisatie met een groot hart voor dieren. Je kunt rekenen op heel veel leuk, bijzonder, belangrijk en soms ook grappig werk, op goede begeleiding en natuurlijk op eeuwige dankbaarheid van onze viervoeters.

Helaas kennen we geen onkosten- en/of reisvergoeding. We worden immers geacht ‘onze eigen broek op te houden’, en moeten daarom goed nadenken over elke cent die we uitgeven. We bieden wel met regelmaat interessante workshops en lezingen aan om je kennis te vergroten. Sommige van die bijeenkomsten zal je verplicht moeten bijwonen om de dieren om je heen beter te begrijpen en je werk goed te kunnen doen.

Wat verwachten wij van jou?

Om te beginnen geldt voor al onze vrijwilligers dat ze 18 jaar of ouder moeten zijn. Dat heeft alles met veiligheid te maken. Voor diezelfde veiligheid is het belangrijk dat je óf de Nederlandse óf de Engelse taal beheerst. Al onze instructies zijn namelijk in het Nederlands en/of Engels geschreven. Zoals eerder gezegd kan het zijn dat we je vragen om bepaalde workshops te volgen om goed te snappen wat onze dieren nodig hebben. Omdat we echt investeren in onze vrijwilligers, verwachten we ook dat ze ons enige tijd trouw blijven. Als je wilt starten is het belangrijk dat je minimaal 6 maanden beschikbaar bent en minimaal 1 dienst (4 uur) per week aanwezig bent. De aanwezigheid is niet van toepassing op vrijwilligerswerk dat je thuis doet, zoals nazorg of pleegzorg.

Video afspelen

Vacatures vrijwilligerswerk

Heb je zin om vrijwilliger bij ons te worden? Bekijk dan snel alle vacatures die we hebben voor vrijwilligerswerk. We kijken uit naar je aanmelding!

Portret DOA-vrijwilliger Ramon in De Telegraaf 

Op 17 juni 2023 heeft het magazine VRIJ van De Telegraaf aandacht besteed aan een van onze vrijwilligers, super leuk!

Vrijwilligerswerk bij DOA dierenasiel Amsterdam

Al jaren was Ramon van Meurs (37) van plan om vrijwilligerswerk in een dierenasiel te doen. Maar – het zal velen bekend voorkomen – het kwam er nooit van. Totdat hij zich afgelopen oktober online aanmeldde. Nu is Ramon elk weekeinde een paar uur te vinden bij de Dierenopvang Amsterdam. Hokken schoonmaken, voer geven, uitlaten. 

Ook bange honden socialiseren doet Ramon, in het dagelijks leven financieel adviseur bij een bank, met liefde. Sommige nieuw aangekomen viervoeters zijn mishandeld of verwaarloosd. Ze dienen aan het geluid van een menselijke stem te wennen, dus praat hij een kwartiertje rustig tegen ze aan. Dat vindt hij het mooiste van dit werk: deze angstige honden vooruit zien gaan, met een adoptie als kers op de taart. 

Zelf heeft Ramon samen met zijn vriend ook een hond geadopteerd: Olivier, oftewel Ollie. Mensen zijn vaak verbaasd als ze horen dat deze olijke beagle-achtige uit het asiel komt. Daar zitten toch alleen grote en agressieve honden? Dat is beslist niet het geval, weet Ramon inmiddels uit ervaring. Vandaar zijn oproep: „mensen, wil je een lieve hond, kijk eerst eens in het plaatselijk asiel. Daar heb je ze voor het uitkiezen en ze zijn je eeuwig dankbaar .

Wil je misschien zelf vrijwilligerswerk doen? Klik op de knop voor meer informatie.