Hondenverzorger Martine

‘Ik vind het enorm fijn om asielhonden te helpen om meer vertrouwen te krijgen in mensen en in zichzelf’

‘Ik ben via een behoorlijke omweg bij DOA terechtgekomen. Ik heb eerst een horeca opleiding gedaan en daarna een opleiding tot meubelmaker. Ik werkte als decorbouwer maar als gevolg van de financiële crisis in 2008, viel al mijn werk weg. Toen ben ik flink gaan nadenken over wat ik wilde. Dat was het moment dat ik dacht: ik ga mijn hart volgen en alsnog de opleiding tot dierenverzorger doen. Toen ik daarmee klaar was ben ik bij Artis begonnen en daarna heb ik bij een vogelopvang gewerkt. Ook heb ik drie maanden in Noorwegen gewerkt voor een hondensledebedrijf. Op gegeven kwam die ene vacature bij DOA en heb ik gesolliciteerd. Dat is bijna acht jaar geleden!

Ik heb het enorm naar mijn zin als hondenverzorger. Ik zorg dat een hond die in bij ons in het asiel komt, een schoon hok, bedje, speeltjes en voer krijgt en ga aan de slag met het gedrag en de medische situatie van de hond. Dan breng ik in kaart wat het dier nodig heeft om zich weer goed te voelen en om klaar te zijn voor adoptie. Ik vind het enorm fijn om asielhonden te helpen om meer vertrouwen te krijgen in mensen en in zichzelf. Als je ziet hoe sommige dieren bij ons binnenkomen, in de knoop met zichzelf, en vaak boos of bang; het blijft bijzonder om zo’n dier helemaal te zien opknappen.

Het mooiste voorbeeld vind ik van een Zwitserse herder die uit huis was geplaatst en die in de eerste periode getild moest worden omdat ze te bang was om te lopen. We zijn flink met haar aan de slag gegaan. Maandenlang elke dag met haar trainen. Kennismaken, halsband om en op gegeven moment naar buiten om een rondje te lopen. En toen op zoek naar het perfecte baasje met een andere stabiele hond waar zij zich aan op kon trekken. Dat is gelukt; nu krijgen we mooie berichten van hoe goed het met haar gaat in de nieuwe situatie. Dat wil ik voor elke hond!