Warme wintertips

Wanneer het kwik daalt is het goed om extra op te letten zodat je hond of kat goed de winter doorkomt. Er is natuurlijk niets leuker dan ravotten in de sneeuw en spelen op het ijs. Dit is echter niet zonder risico. Wat zijn de belangrijkste tips? Wij zetten ze voor jou op een rijtje.

Pekel

Wanneer de straten gepekeld worden om gladheid te voorkomen, kunnen onze geliefde viervoeters hier veel last van ondervinden. Ze gaan bijvoorbeeld bijten, likken en knagen aan hun voetzooltjes omdat de huid geïrriteerd raakt. Als er veel zout aan hun voetjes zit, kunnen ze hier ook een zoutvergifitiging van krijgen, waardoor ze heel erg ziek kunnen worden. 

Om te voorkomen dat je dier last krijgt van zijn voetjes, kan je bijvoorbeeld de voetzooltjes insmeren met Vaseline, voordat ze buiten gaan wandelen. Bij binnenkomst zullen de voetjes afgespoeld moeten worden met lauw water om de restjes zout en Vaseline alsnog weg te spoelen. 

hond-sneeuw_web

Sneeuw en ijs

Voor dieren met langere haren, is spelen in de sneeuw soms een uitdaging. Aan de lange haren kunnen namelijk sneeuwballen ontstaan! Hierdoor kan de hond of kat moeilijker bewegen, maar de sneeuwballen kunnen ook gaan trekken aan de huid. Als je dier veel sneeuwballen aan zijn vacht heeft, kan hij ook onderkoeld raken.  

IJs is glad, waardoor je dier zich kan bezeren en blesseren. Daarnaast is het levensgevaarlijk als het ijs niet dik genoeg is en je dier zakt er doorheen. Op het ijs kunnen ze bijna geen grip krijgen om eruit te klimmen. Doordat ze dan lang in het water zijn, kunnen de dieren al snel onderkoeld raken. Als ze onder het ijs verdwijnen, is de kans op verdrinking heel erg groot. Let bij katten dus op dat je ze misschien wat meer binnenhoudt wanneer het ijs aan het vormen of ontdooien is. En bij je hond is het natuurlijk belangrijk dat je extra oplettend blijft wanneer je wandelt en er ijs ligt. 

Hou je hond warm

Dit lijkt misschien heel vanzelfsprekend, maar wat kun je nou doen om ervoor te zorgen dat je hond warm blijft in de kou? Blijf bijvoorbeeld niet te lang stilstaan, maar blijf lekker in beweging. 

Kleinere honden met een korte of dunne vacht en kale buikjes, oude honden, puppy’s en honden die net kort getrimd zijn, doe je er vaak een plezier mee om ze een jasje aan te trekken. Heeft jouw hond het koud buiten? Schroom dan niet en doe ze lekker een jasje aan.  

Parson,Jack,Russell,In,Bright,Red,Winter,Coat,Looking,Into