Vijf verzorgingstips voor viervoeters

Voor een fijn dierenleven

Je wilt natuurlijk dat je hond of kat een lang en fijn leven leidt. Hoe zorg je ervoor dat jouw dier lekker in zijn vel zit? We hebben vijf verzorgingstips voor je op een rijtje gezet.

Vijf verzorgingstips

1. Verzorg de vacht

Elke vacht heeft een andere verzorging nodig. Zorg dat het haar niet in de klit raakt of dreadlocks vormt die aan de huid trekken. Was daarom je hond (maar alleen wanneer het echt nodig is) met een speciale hondenshampoo. Katten was je eigenlijk nooit. Dieren met een complexe, dikke of lange vacht moeten regelmatig naar de trimsalon. Een trimster kan extra tips op maat geven over de verzorging van de vacht van jouw hond of kat. En borstel een dier met lang haar regelmatig met een goede borstel of kam: zo voorkom je ook dat je dier te veel haren binnenkrijgt. 

Vijf Verzorgingstips 1

2. Hou het gebit gezond

Een slecht gebit kan voor pijn en eetproblemen zorgen. Soms zelfs nog ernstigere aandoeningen wanneer de ontsteking het lijf in gaat. Vergis je niet: gebitsproblemen komen bij veel dieren voor, vaak al op jonge leeftijd, zonder dat het je merkt. Poets dus als het lukt geregeld de tanden van je hond of kat. Speciale brokjes, kauwsnacks en toevoegingen voor in het drinkwater kunnen helpen het gebit gezond te houden. Laat je dierenarts regelmatig het gebit controleren. Tip: een keer per jaar tijdens de Maand van het gebit kun je bij veel dierenartsen terecht voor een gratis gebitscheck. 

Vijf verzorgingstips 2

3. Check pootjes en nagels

Pootjes kunnen beschadigd raken en nagels te ver doorgroeien. Check daarom regelmatig de pootjes van je dier. Groeit er te veel haar? Zijn de nagels te lang? Knip deze zelf, desnoods met de hulp van een vriend of vriendin, of maak een afspraak bij een trimsalon. Blije voetjes zorgen voor blije dieren die beter kunnen bewegen. 

Vijf verzorgingstips 3

4. Voorkom overgewicht

Een simpele check: kost het moeite de ribben van je dier te voelen? Dan kan het zijn dat je dier overgewicht heeft. Dat kan leiden tot gewrichtsproblemen, diabetes of andere kwalen. Geef dus gezonde voeding, houd het gewicht in de gaten en ga bij vragen naar je dierenarts.  Hoeveel voer je moet geven hangt af van leeftijd, lichamelijke activiteit, grootte en gewicht. Dagelijks voldoende beweging is natuurlijk net zo belangrijk. 

Vijf verzorgingstips 4

5. Controleer op ongewenste beestjes

Elke hond of kat kan last krijgen van vlooien. Het is belangrijk dat je regelmatig behandelt, want vlooien komen in de zomer, najaar en winter voor. Je ziet ze nauwelijks, maar de zwarte vlooienpoepjes zijn wel te zien. Let ook op als je dier gaat krabben. Controleer daarnaast op teken wanneer je dier buiten is geweest. Verwijder een teek heel voorzichtig en volgens de gebruiksaanwijzingen met een tekentang. Als laatste is regelmatig ontwormen belangrijk.  

Vijf verzorgingstips 5

Blijf op de hoogte

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks ons nieuwsbrief. Afmelden voor ons nieuwsbrief kan op elk moment.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.