Een kat die te lang weg blijft, een hond die ontsnapt of een ren waar ineens geen konijn meer in zit – dé nachtmerrie van iedere eigenaar. Wat kun je doen als je dier is vermist? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.
1. Check de chipregistratie van je dier
Als een gevonden dier wordt binnengebracht bij een dierenarts, dierenasiel of dierenambulance wordt het gecheckt op een identificatiechip. Is je vermiste dier gechipt? Controleer dan of deze goed is geregistreerd en je contactgegevens actueel zijn. Je kunt dit checken op www.chipnummer.nl. Via de chipdatabank kun je je gegevens actualiseren, mocht dit nodig zijn. Staat de chip in een buitenlandse chipdatabank geregistreerd? Meld de chip dan ook aan bij een Nederlandse chipdatabank, zoals Petbase.
2. Meld je dier aan als vermist
Meld je dier zo snel mogelijk als vermist op amivedi.nl en mijndieriszoek.nl. Zorg ervoor dat je goede foto’s van je dier aanlevert bij deze websites.
3. Controleer sites met gevonden dieren
Kijk dagelijks of je dier is gevonden op amivedi.nl en mijndieriszoek.nl. Check ook de websites van de asielen bij jou in de buurt. De dieren die bij DOA zijn binnengekomen kun je hier vinden.
4. Gebruik social media
Schakel online hulptroepen in. Op Facebook heb je voor iedere stad wel een groep voor vermiste dieren zoals: ‘Amsterdam – vermiste en gevonden katten‘ of ‘Vermiste en gevonden dieren Purmerend.’ Ook een melding op Nextdoor of de Whatsapp-groep van je buurt kan heel nuttig zijn.
5. Flyeren in de buurt
Het verspreiden van vermist-posters is vaak enorm effectief. Hang postertjes op lantaarnpalen en verspreid ze huis-aan-huis, vooral bij mensen die een tuin hebben. Hang alleen posters op daar waar het is toegestaan en haal ze ook weer weg als je dier is gevonden. Op de website van Amivedi kun je gemakkelijk zelf postertjes maken. Alleen nog uitprinten en verspreiden. Hoe meer mensen in je buurt weten dat je dier weg is, hoe beter.
6. Ga zoeken
Ga er ieder dag meerdere keren op uit om je dier te zoeken. Je kunt hiervoor ook hulptroepen inschakelen.
Bij vermissing van een hond: Schakel de hulp in van bijvoorbeeld Dogsearch. Een netwerk van vrijwilligers gaat dan samen met jou op zoek naar je hond.
Bij katten: bel aan bij buurtgenoten en vraag of je mag kijken in schuren, tuinen en garages. Doorzoek de straten vooral op tijden dat het stil is buiten. Neem lekker ruikend eten mee en loop op schoenen die geen herrie maken. Voor katten kun je een geurspoor maken van gebruikt kattengrit, zodat je kat de weg naar huis weer kan vinden. Weet je waar je kat ongeveer zit, maar krijg je hem niet te pakken? Vraag bij een dierenorganisatie in je buurt of je een vangkooi kunt lenen, bijvoorbeeld bij de Stichting Amsterdamse Zwerfkatten.
Voor zowel honden als katten kun je vaak ook speurhonden inschakelen, zoals Speurhondenteam Noord-Holland.
7. Geef niet op!
Dieren worden soms pas na weken of zelfs maanden teruggevonden. Geef niet te snel op. Blijf onze en de vermist/gevonden websites bekijken. Blijf zoeken. Betrek zoveel mogelijk mensen bij je zoektocht. Hopelijk vind je je maatje snel weer terug! 🙏