Het belang van je huisdier chippen en registreren

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: het is van wezenlijk belang dat je je huisdier niet alleen chipt, maar ook registreert. Zwerfhonden komen minder vaak voor en worden sneller teruggevonden. Maar wist je dat in 2023, maar 17% van alle katten die bij ons in het asiel belanden, werden herenigd werden met hun baasje? De meeste katten zijn (nog steeds) niet gechipt en geregistreerd. 

Hoe werkt dat, registreren?

Vaak is een dier wel gechipt, maar niet gekoppeld aan de naam van het baasje. Oftewel, de chip is ooit ingebracht maar niet geregistreerd. Wanneer wij een chip van een dier lezen, krijgen wij een nummer te zien. Dat nummer voeren wij in, in een database en dan kunnen wij als het goed is, de contactgegevens van het baasje terugvinden. Dan nemen wij gelijk contact op, zodat baasje en beestje zo snel mogelijk weer herenigd kunnen worden! Wanneer je een dier koopt of krijgt, moet je dus opletten dat je zorgt dat jouw gegevens aan de chip worden gekoppeld.

Alle dieren die bij DOA worden geadopteerd zijn gechipt en worden geregistreerd (met de gegevens van het nieuwe baasje) op het moment dat zij geadopteerd worden.

Elise chip kat_I0A9746-bewerkt(1)(1)

Is chippen verplicht?

Het chippen van honden is al verplicht, maar dan regelmatig gaat het alsnog mis met het registreren. De rijksoverheid is bezig met een wet dat het verplicht zal maken om je kat te chippen, maar deze wet is nog niet van kracht.

Hoe weet ik hoe het zit?

Weet je niet zeker hoe het zit met jouw huisdier? Ga even langs bij je dierenarts en laat de chip lezen. Als het goed is, kunnen zij jou ook helpen met het registreren. Deze kosten zijn niet gratis maar zeker alle inspanningen waard. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en je moet er toch niet aan denken dat je per ongelijk je furry friend kwijtraakt en deze niet meer terug kan vinden? Better safe than sorry.

Blijf op de hoogte

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks ons nieuwsbrief. Afmelden voor ons nieuwsbrief kan op elk moment.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.