Vrijwilliger Lysanne

Maak kennis met de magische medewerkers van DOA.
'Als er boze, bange, angstige of depressieve katten binnen komen dan help ik ze beter in hun vel te zitten.'

Ik ben voor het eerst in de zomer van 2012 als vrijwilliger bij DOA aan de slag gegaan met het schoonmaken van de kennels. Sinds de zomer van 2021 kom ik regelmatig en socialiseer ik katten en maak ik foto’s van de katten voor op de website.

Als er bange, angstige of depressieve katten binnen komen dan help ik ze beter in hun vel te zitten. Dat kost vooral veel tijd en geduld. Hoe ik dat doe? Ik kies één kat en ga daarbij zitten, laten wennen en toenadering zoeken. Dan kijk ik of ik steeds een stapje verder kan zetten, bijvoorbeeld door mijn hand een stukje dichterbij te brengen. Wel natuurlijk door goed op het gedrag van de kat te letten en rust uit te stralen. De kracht van socialiseren ligt in het letten op de kleine cues die de kat afgeeft en daar naar handelen in het contact maken. Ik vind het heel bijzonder om de katten te helpen weer uit hun schulp te komen. Wanneer ik bijvoorbeeld bij een bange kat wat meer vertrouwen heb kunnen winnen, ga ik heel blij naar huis.

Als een kat begint te wennen, kan ik dichtbij genoeg komen om de kat ook mooi op de foto te zetten. Dat is belangrijk voor op de website. Lang niet alle dieren bij DOA staan op de site, het verloop in adoptie is daar te snel voor; vaak zijn het juist de dieren die lastiger een nieuw baasje vinden omdat ze bang of onzeker zijn die op de website staan. Ik vind het een mooie uitdaging om juist deze dieren op hun best op de foto te zetten, zodat de kans op adoptie groter is. Dat geeft mij een goed gevoel, dat ik echt een bijdrage lever.

Ik doe een opleiding verpleegkunde; ik zit in het laatste jaar en loop stage. Ik vind het dus heel fijn om mensen én dieren te kunnen helpen!