Wat heeft een nieuw huisdier de eerste periode nodig? 

We helpen je op weg met zes belangrijke dingen die je de eerste periode niet mag vergeten.

Een nieuw huisdier, superleuk! Je krijgt er een fantastisch lief en gezellig gezinslid bij. Maar zo’n nieuwe huisgenoot heeft tijd en hulp nodig om te kunnen wennen aan de nieuwe situatie. Natuurlijk krijg je van DOA alle informatie bij het adopteren van een hond of kat. Maar zoals onze dierenverzorgers zeggen: je krijgt van ons een handleiding mee, maar de gebruiksaanwijzing moet je zelf ontdekken. We helpen je op weg met zes belangrijke dingen die je de eerste periode niet mag vergeten.

1. Vriendjes worden heeft tijd nodig

Een band is er niet gelijk, deze moet je samen opbouwen. Je moet elkaar leren kennen en vertrouwen krijgen in elkaar. Zo word je echte maatjes. Niet alleen honden maar ook katten met een ingewikkeld verleden moeten opnieuw leren dat ze veilig zijn. En niet zoals in een vorig leven bijvoorbeeld een klap krijgen of verlaten worden.

Reading,At,Home,With,Pet.,Cozy,Home,Weekend,With,Interesting

2. Je haalt een flink project in huis

Je kunt een nieuw huisdier zien als een project dat je in huis neemt. Het kost veel energie, dingen gaan stuk en je moet flink investeren. In het begin is het echt niet altijd leuk, zeker als je dier nog niet helemaal zindelijk is, ‘s nachts huilt, of planten en meubels kapotmaakt. Dus: heb je een heel druk leven, ben je vaak weg, heb je veel aan je hoofd? Dan heb je misschien op dit moment geen ruimte in je leven om een dier te laten wennen en goed te begeleiden.

3. Geef je huisdier tijd om dingen te verwerken

Je huisdier komt terecht op een nieuwe plek, met nieuwe mensen, geuren en geluiden. Door de gevoelige zintuigen maakt alles veel indruk. Niet alleen de televisie of stofzuiger, maar ook een apparaat waar je niet direct aan denkt kan een dier laten schrikken. Misschien heeft jouw kat nooit een koffiezetapparaat gehoord en is dat voor hem of haar een doodeng geluid. Je dier zal in de eerste periode en na een drukke dag dus flink bij moeten komen. Zorg dat het genoeg tijd heeft om te slapen en alles te verwerken.

Young,Woman,Playing,With,Her,Dog,At,Home

4. Heb je al dieren, dan is het extra wennen

Heb je al dieren in huis, dan is er extra veel voor je nieuwe huisdier om aan te wennen. Heb je al een hond en wil je een hond adopteren? Dan maken wij een aparte afspraak waarbij je je hond mee kan nemen om te kijken of het klikt. Bij katten kan er een lange wenperiode nodig zijn, afhankelijk van hoe je eigen kat reageert. Onze dierenverzorgers kunnen je hierover informeren en bij helpen.

HEADERS (1)

5. Vaak moet je (opnieuw) zindelijkheid trainen

Ook bij een volwassen dier dat uit het asiel komt kan het zijn dat je zindelijkheid opnieuw moet trainen. In het begin houd je je kat minimaal zes weken binnen zodat hij aan de situatie went en weet waar hij woont. Sommige katten hebben geen ervaring met een kattenbak en moeten dat dus leren. Een deksel of deurtje op een kattenbak kan bijvoorbeeld bedreigend zijn. Deze kun je er in het begin beter afhalen. Bij een hond is het verstandig om in het begin alle signalen goed in de gaten houden en om de twee tot vier uur naar buiten te gaan. Zo leer je je hond (opnieuw) zindelijk te zijn.

Young,Man,Holds,A,Tabby,Cat,In,His,Arms,And

6. Vaak moet een dier (opnieuw) leren alleen te zijn

In veel gevallen en zeker bij asieldieren, moet het dier leren (weer) alleen thuis te kunnen blijven. Een hond die bij zijn vorige baasje makkelijk thuis kon blijven moet dat misschien bij jou opnieuw leren. Dit moet je vaak langzaam opbouwen. Ook katten hebben gezelschap nodig. Ben je dus vaak van huis of kun je je hond niet meenemen naar kantoor? Dan is een huisdier misschien niet zo’n goed idee. 

HEADERS3

Waar moet je aan denken VOOR je een dier adopteert?

Denk je na over het adopteren van een hond of kat? Dan heb je om te beginnen tijd, ruimte en geld nodig.

  • Tijd

Het is belangrijk dat je genoeg tijd hebt om met je harige huisgenootje door te brengen. Een hond moet minimaal vier keer per dag worden uitgelaten en kun je niet lang alleen thuislaten. En je kat houdt ook van gezelschap! Vergeet niet dat je ook iets moet regelen als je naar je werk of op vakantie gaat.

  • Ruimte

Genoeg ruimte is voor katten belangrijk om te kunnen ontdekken en spelen. Anders wordt je kat ongelukkig. Voor honden is het belangrijk dat je buiten de ruimte op kan zoeken. En een grote hond heeft binnen meer ruimte nodig. Een appartementje op drie hoog is dan niet geschikt, ook in verband met traplopen.

  • Geld

Je hebt geld nodig voor voer, speeltjes, trainingen, manden en kleedjes, maar ook voor dierenartskosten. Je dier heeft jaarlijks een check-up en vaccinaties nodig. Daarnaast: een ongeluk zit in een klein hoekje en onze ervaring is dat vroeg of laat je kanjer een keer bij de dierenarts belandt. En dan beginnen de kosten voor afspraak, bloedonderzoek en andere zaken vaak al bij zo’n 300 euro (en helaas veel meer)!