Hoe komt een dier in het asiel terecht?  

Mensen weten dat de dieren in ons asiel geen eigen baasje hebben. Maar regelmatig krijgen we de vraag: hoe komt een dier in het asiel terecht? We vertellen je er alles over.

Zwerfkatten

Veruit de meeste katten bij DOA zijn ‘zwerfkatten’. Ze zijn vaak niet gechipt en geregistreerd, waardoor we ze niet aan hun baasje kunnen koppelen. Want er worden helaas veel katten naar DOA gebracht die waarschijnlijk wel een baasje hebben. Katten verkennen graag de buurt en verdwalen soms, maar vinden uiteindelijk meestal de weg naar huis wel weer. Breng een kat die verdwaald lijkt dus niet te snel naar het asiel, maar kijk het even aan en probeer te zien of het dier ergens naar binnen gaat. 

DOA krijgt subsidie voor de opvang van zwerfkatten in de regio Groot-Amsterdam. Helaas hebben deze katten vaak langdurig zorg nodig, waar de subsidie niet toereikend voor is. Ook is de vergoeding niet voldoende om de kosten van bijvoorbeeld chippen, vaccineren en sterilisatie te dekken. Daarom zijn we zo blij met de hulp van betrokken burgers en DOA dierenvrienden zoals jij. 

Zo raken dieren niet altijd vermist

  • Laat je dier chippen en registeren. Verdwaalt je hond of kat, dan kunnen we je bellen mocht het dier in het asiel terechtkomen.
  • Zie je een zwerfkat bij jou in de buurt? Kijk het even aan voor je hulp inschakelt.

Zwerfhonden

Zwerfhonden verleden tijd? Helaas niet. Regelmatig worden er honden bij ons gebracht die zijn achtergelaten. Vastgebonden aan een bankje of gedumpt in het bos 😢 Wij weten in dit geval niets over de herkomst of gezondheid van het dier.

Het baasje overlijdt

Het komt natuurlijk helaas voor dat een baasje overlijdt. Dat is naar voor familie en vrienden, maar ook voor de hond of kat. Die mist ineens het baasje én de vertrouwde omgeving. Soms wordt er in de vrienden- of kennissenkring een nieuw baasje gevonden. Lukt dat niet, dan komt het weesje bij ons terecht. Was het baasje oud of ziek, dan is de kans groot dat de pechvogel wat zorg of aandacht heeft gemist. Onze artsen en verzorgers gaan dan aan de slag om het dier er weer helemaal bovenop te helpen. Met als einddoel: een nieuw forever home!

Wanneer het thuis niet meer gaat

Een huisdier, daar komt veel bij kijken. Je hebt bijvoorbeeld tijd, ruimte en geld nodig om goed voor je hond of kat te kunnen zorgen. En ook al doe je je best, soms gaat het mis. Je hebt je hond niet meer in de hand, of je kat kan niet wennen aan je nieuwe huis zonder tuin. DOA kan de gezondheid en het gedrag van het dier bekijken en vaak helpen om de situatie te verbeteren. Zit er niets anders op, dan koppelen we je kat of hond aan een nieuw baasje voor een nieuwe kans op geluk. Moet je helaas om deze reden afstand doen van je dier, doe dat dan bij een asiel bij jou in de buurt. Deze opvang is regionaal bepaald.

Afstand doen: goed om te weten

  • Aan afstand doen van je dier zijn kosten verbonden. Hierdoor kunnen jouw hond of kat zo goed mogelijk verzorgen. Het dier krijgt gelijk een medische check en we onderzoeken het gedrag als dat nodig is. En natuurlijk hebben het verblijf, zorg, voeding en medicatie in het asiel een (behoorlijk!) prijskaartje. Ook chippen we het dier en steriliseren we katten als dit nog niet is gebeurd. De kosten zijn een bijdrage, de werkelijke kosten zijn in het algemeen veel hoger.

  • Helaas wordt er op dit moment veel afstand gedaan van huisdieren. Daarom heeft DOA momenteel een wachtlijst.

Crisisopvang

Wanneer iemand bijvoorbeeld onverwacht wordt opgenomen, kan het zijn dat het huisdier bij DOA terecht komt. Dit is vaak maar voor een korte periode. Mocht de situatie van tijdelijk naar permanent veranderen, dan neemt DOA het dier over en doen wij er alles aan om het zo goed mogelijk te verzorgen. En natuurlijk te matchen met een passend nieuw baasje.

Uit huis geplaatst

Helaas worden dieren niet altijd verzorgd zoals wij of jij dat zouden willen. Het dier leeft onder vervelende omstandigheden, wordt niet goed verzorgd, is ziek of er zijn andere problemen. Wanneer de politie of Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) een dier in zo’n situatie tegenkomt, wordt het uit huis geplaatst. Dan komt het bij ons terecht en dragen wij tijdelijk de zorg voor het dier. Justitie bepaalt via een door de overheid aangespannen rechtszaak of het dier terug mag naar de eigenaar, of dat we een nieuw baasje voor het dier mogen gaan zoeken.

Via een omweg

Soms komt een dier via een omweg bij DOA terecht. Bijvoorbeeld wanneer iemand een dier via Marktplaats aanschaft, niet het hele verhaal van het dier kent en tegen allerlei problemen aanloopt. Ook komt het regelmatig voor dat iemand een hondje uit het buitenland koopt en dat dat hondje zo angstig is dat het nieuwe baasje er geen raad mee weet. Sinds corona zien we een enorme stijging in het aantal mensen die onze gedragsdeskundigen om hulp vragen. Er zijn stichtingen die honden ‘redden’ uit het buitenland, terwijl deze soms uit een broodfoksituatie komen. Gefokt in een schuur zonder zorg of liefde, waardoor ze zo angstig zijn dat het moeilijk is om ze te helpen. Zorg bij de aanschaf van een huisdier dat je weet waar het vandaan komt en of alles klopt.

Dieren uit andere asielen

Soms herplaatsen we een dier vanuit een ander asiel in Nederland. Het heeft bijvoorbeeld meer ruimte nodig, waarbij plaatsing via een asiel in de provincie beter is. Ook zijn er asielen die zelf geen herplaatsfunctie hebben en dieren naar DOA overplaatsen om ze te laten adopteren.

Er zijn dus nogal wat manieren waarop dieren bij ons terechtkomen. Als je een dier bij DOA adopteert, hebben we gezondheid en gedrag grondig gecheckt en weet je wat voor dier je krijgt. En je wordt door onze ervaren dierenverzorgers gematcht! Wil jij misschien een date? Ga naar doamsterdam.nl voor dierenportretten en meer informatie.