Warm weer is heerlijk, maar niet zonder gevaar voor je harige
huisgenoot. Helaas zien wij door deze risico’s ieder jaar gewonde en zieke
dieren bij DOA. Wat zijn deze gevaren? Wij zetten een aantal die veel voorkomen
op een rijtje. Inclusief tips van wat je kunt doen om een ongeluk te
voorkomen.
Wist je dat...
...katten 's zomers massaal van balkons vallen?
Katten gaan graag op onderzoek uit. Ook zijn het jagers: als ze een vlinder of vogeltje zien, neemt hun instinct het over en gaan ze er zonder na te denken achteraan. Het gevolg: duizenden katten vallen in de zomer van het balkon of uit het raam. Veel mensen denken dat katten altijd op hun pootjes terechtkomen, maar dat is vaak niet het geval. En als dat wel lukt, is er vaak een pootje gebroken. Of erger.
Dit kun je doen:
Zet je balkon af met bijvoorbeeld (mollen)gaas, zodat je kat niet over de reling kan springen. Niet zo mooi? Kijk op Pinterest voor mooie voorbeelden en inspiratie. Zet je balkon liever niet af met een slap net, omdat daar vogels in verstrikt kunnen raken.
...kiepramen heel gevaarlijk zijn voor katten?
Draaikiepramen in de kiepstand (naar binnen gekanteld) zijn heel gevaarlijk voor katten. Ze zien een insect of vogeltje, proberen uit het raam te klimmen, zakken naar beneden en komen klem te zitten. Meestal overleeft een kat dit niet.
Dit kun je doen:
Je kunt speciale beschermroosters plaatsen (online te koop) zodat je kat niet tussen het raam vast kan komen te zitten. Of je gebruikt het raam alleen in de draaistand: maak een haakje aan kozijn waardoor je kat er niet tussendoor kan. Opgelost!
...konijnen niet goed tegen warmte kunnen?
Als het warm weer is, trekken konijnen zich het liefst terug in hun koele hol onder de grond. Maar onze huis- en tuinkonijnen hebben geen hol. Daardoor kunnen konijnen het in de zomer veel te warm krijgen: vanaf 24 graden beginnen ze last van het weer te krijgen. Ze kunnen zelfs aan hittestress overlijden.
Wat kun je doen:
Zorg ervoor dat je konijn de hele dag een schaduwrijk plekje heeft waar hij zich kan terugtrekken. Vul een plastic fles voor 2/3 met water en vries deze in. Geef deze koude fles aan je konijn om tegenaan te liggen. De oren van je konijn kun je met lauw water besproeien om af te koelen. Als het buiten te heet blijft, verplaats je konijn dan naar een koele plek binnen.
...maden echte konijnenkillers zijn?
Konijnen die buiten leven of komen, zijn bij warm weer kwetsbaar voor maden (ook wel myiasis). Blauw-groene vliegen leggen eitjes in vieze vacht, pootjes of wondjes. De maden die daaruit komen, eten feitelijk het konijn op. Gruwelijk maar waar.
Wat kun je doen:
Zorg dus dat je konijnen en hun hok goed schoon zijn. Zie je blauw-groene vliegen bij je konijn of het hok, controleer dan of je konijn kale plekken heeft of iets in zijn vacht heeft zitten. Lusteloos gedrag kan ook een indicatie zijn. En ga direct naar de dierenarts!
...je je hond niet moet achterlaten in de auto?
Ieder jaar worden er campagnes gevoerd: laat je hond bij warm weer niet achter in de auto! In een stilstaande auto – ook als-ie in de schaduw staat – loopt de temperatuur ontzettend snel op. Je hond kan niet zweten en kan deze warmte niet verwerken. Ieder jaar overlijden er in Nederland weer honden hierdoor!
Dit kun je doen:
Laat bij warm weer je hond thuis, neem je hond mee of breng hem naar een oppas, maar laat je hond nooit achter in de auto. Ook niet als je maar 10 minuten weg blijft en ook niet als het raam op een kiertje staat.
...je hond zijn pootjes kan verbranden op asfalt?
Als het lekker weer is, is het natuurlijk hartstikke leuk om er met je hond op uit te gaan. Maar laat je hond met warme temperaturen niet over het asfalt lopen. Het asfalt kan zo heet worden, dat je hond zijn voetzooltjes verbrandt. Je kunt ervan uitgaan, dat als het buiten 25 graden is, de temperatuur van het asfalt al snel het dubbele kan bedragen! Pas dus op.
Wat je kunt doen:
Ga ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat met je hond lopen. Hou wandelingen kort. Zoek een wandeling uit waarbij je hond vooral op gras of in een zachte berm kan lopen.