Overweeg je een hond of kat te adopteren, of heb je dit niet lang geleden gedaan? Onze dierenartsen hebben vier tips voor je die goed zijn voor de gezondheid van je nieuwe harige huisgenootje, maar ook goed voor jouw portemonnee.
“Schrijf je dier in bij een dierenarts.”
Dit klinkt misschien gek uit de mond van een andere dierenarts, maar is eigenlijk heel logisch. Adopteer je een dier bij DOA, dan krijg je van ons drie maanden garantie voor onvoorziene medische problemen. Het dier kan bij onze dierenartsen terecht voor zaken die nog niet bekend waren toen het dier werd geadopteerd. Het breken van een poot of opeten van een speeltje vallen hier natuurlijk niet onder. Daarom is het slim om je dier meteen in te schrijven bij een eigen dierenarts. Ook voor spoedgevallen: onze dierenartsen zijn ’s nachts niet bereikbaar en overige dierenartsen helpen bij een spoedgeval vaak alleen vaste klantjes.
“Overweeg het afsluiten van een verzekering.”
Een rekening bij een dierenarts kan flink oplopen, zeker bij een spoedgeval. Denk aan bloedonderzoek, röntgenfoto’s, echografisch onderzoek, operaties of zelfs opname in een dierenziekenhuis. Een dierenzorgverzekering is in zo’n geval een uitkomst. Voorwaarden en kosten van deze verzekeringen veranderen nog wel eens, dus verdiep je goed in de verschillende aanbieders en check wat er allemaal vergoed wordt. Gebitsbehandelingen zijn bijvoorbeeld duur en komen relatief veel voor, dus kijk of je dierzorgverzekering dit dekt.
“Probeer je dier eraan te laten wennen dat je zijn tanden poetst.”
Net als bij mensen vormt zich ook bij honden en katten tandplaque op het gebit. Blijft dit zitten, dan kan dit tandsteen worden, zorgen voor tandvleesontstekingen en dus loszittende tanden of kiezen. Laat je huisdier er dus aan wennen dat je zijn tanden poetst, het liefst dagelijks. De kans op een dure en vervelende gebitsbehandeling wordt zo een stuk kleiner. Ook is het aan te raden om je dier (ook) harde brokken en niet alleen nat- of blikvoer te laten eten. Dit helpt bij het voorkomen van tandsteen.
“Herhaal vaccinaties van je dier.”
Een adoptiedier van DOA is altijd gevaccineerd. Maar bepaalde vaccinaties moet je jaarlijks bij je dierenarts herhalen. Ook wanneer je kat niet buiten komt, is het aan te raden deze om het jaar in te laten enten (tenzij deze zo nu en dan bij een pension gaat logeren, dan moet het jaarlijks). Je kunt namelijk zelf allerlei bacteriën en virussen van buiten meenemen. Houd er wel rekening mee dat je kat ook als deze is ingeënt tegen niesziekte alsnog deze ziekte kan krijgen. Het is net als met de griepprik: je wordt minder snel en minder heftig ziek, maar de vaccinatie kan ziek worden niet helemaal voorkomen. Denk ook aan een anti-vlooien behandeling en anti-worm behandeling. Overleg met je dierenarts wat verstandig is voor jouw dier.